maanantai 26. elokuuta 2013

Ylioppilaaksi netissä

Nettilukio

Nettilukion voi suorittaa Otavan opistossa. Nettilukio on sisällöltään sama kuin aikuislukiokin, eli siellä on sama määrä ja samat pakolliset kurssit, kuin muillakin. Kurssit suoritetaan Muikku-oppimisympäristössä täysin etänä netissä. Kurssit voi suorittaa omassa tahdissa, jolloin valmistumisesi on ihan itsestä kiinni. Jokaisella kurssilla täytyy pitää oppimispäiväkirjaa, johon kirjaa mitä on opiskellut ja miten, mitä on oppinut ja analysoi omaa oppimisprosessiaan. Oppimispäiväkirja on osa kurssin arvostelua. Nettilukiossa on myös ryhmäkursseja, joissa videoluentoja pidetään tiettyinä päivinä tiettyihin kellon aikoihin, ja väli- ja lopputehtävät tulee palauttaa tiettyyn päivään mennessä.

Nettilukio voi kuulostaa helpolta ja joku voi kyseenalaistaa oppimista, voisihan esseen kirjoittamiseen pyytää kaveria jeesiin, ja kukaan ei saisi koskaan tietää. Ongelmaksi tietysti muodostuu se, että jokainen on vastuussa omasta oppimisestaan ja yo-kirjoituksista suoriutumisesta, joka voi olla melko haastavaa, jos äiti/ystävä on hoitanut tehtävien tekemisen. Toisaalta olisi myös aika kyseenalaista alkaa edes suorittamaan koko lukiota, jos ei halua oppia. Itse aloitin lukion ensin juuri nettilukiona, mutta myönnän, että minusta ei ollut siihen. Ensin olin töissä matkoineen klo 7:30-16:30, sen jälkeen pakolliset kaupassa käynnit, ruoan laitot jne. Lapsillekin pitäisi jäädä aikaa, ja kun sai lopulta kaikki nukkumaan ja talo hiljeni, oli kello melkein 21. Siitä sitten pari tuntia opiskelua ja nukkumaan, viikonloppuisin toki enemmän. 

En ole koskaan oikein oppinut tuota jaloa itseopiskelutaitoa. Opin kuuntelemalla ja tehtäviä tekemällä, mutta yksin hiljaisuudessa pänttäämisestä ei tule mitään (pääsykokeita odotellessa!). Nettilukio on siis loistava vaihtoehto esimerkiksi epäsäännöllistä työtä tekevälle, joka ei pysty sitoutumaan kiinteisiin opetusaikoihin. Lisäksi se kysyy todellista tahdonvoimaa ja itsekuria, itseopiskelutaitojen pitää olla kunnossa.

Nostan hattua kaikille, jotka pystyy lukion näin suorittamaan! 

Itse valitsin aikuislukion iltaopiskeluna, koska opin silloin paljon paremmin. Otan matematiikan pitkänä ja aloitan saksan kielen B3-kielenä, joten lähiopetus on välttämätöntä. Lisäksi illat sopii minulle hyvin, kun mies on silloin kotona. Iltalukio-opetusta on maanantaista torstaihin täysillä kursseilla klo 16-20:40/jakso ja jaksoja on kuusi vuodessa. Olen hamstrannut nyt kirjastosta kaikki mitä vain sain ensimmäistä jaksoa varten, yhden kirjan joudun ostamaan (käytettynä toki!), koska joku ei palauttanut omaansa ajoissa kirjastoon, mur!

Kyllä se tämäkin hattu vielä päässä koreilee!
(kuva lainattu)

Palaan myöhemmin viikolla kertomaan, miten opiskelut on lähtenyt käyntiin! :-)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti